poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Odżywianie dla odchudzania

Lidia Szeworska, psychodietetyk:

Umiar we wszystkim to najważniejsza zasada. Dostarczamy taką ilość kalorii w pożywieniu, którą jest w stanie przetworzyć nasz organizm, a to zależy zarówno od aktywności fizycznej, jak i od indywidualnej skuteczności przemiany materii.

W różnym wieku organizm ludzki inaczej działa i reaguje,z różną intensywnością i skutecznością przyswaja substancje odżywcze. Nie tylko wiek, ale również osobowość i styl życia mają na to duży wpływ. Niestety potocznie, gdy mowa o odchudzaniu, uwaga skupia się na zmniejszaniu ilości kalorii dostarczanych do organizmu. Mało kto zdaje sobie sprawę, że równie ważne jak kalorie w procesie odchudzania jest zapewnienie organizmowi dopływu odpowiednich substancji odżywczych. 

Nazywam to „odżywianiem dla odchudzania”. Same zmniejszenie dostarczanych kalorii spowoduje utratę kilogramów, ale czy w tym procesie, będącym wysiłkiem dla organizmu, odżywimy odpowiednio komórki organizmu? Bez właściwego odżywiania komórek na pewno nasz organizm się osłabi, spadnie jego odporność wzrośnie ryzyko zachorowania na choroby metaboliczne – przez pewien czas będziemy szczupli ale trwale nie zdrowsi. Każdy proces odchudzania, który przebiega zbyt szybko, obciążony jest dużym ryzykiem, którego skutki będą widoczne w okresie późniejszym – tutaj pospiech nie służy zdrowiu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz